sanoi muutamankin kerran puolakkalainen kaunokainen 1980-luvun puolivälissä. Se tarkoitti ”sä olet spitaalinen”. Ja päälle julisti, että kyse on tieteestä.
Minulla ei ollut käsitystä, mitä eklektinen on, enkä tiennyt, mistä kohtaa paheiden kartalta se löytyy. Ei sitä tiennyt sen paremmin haukkuja kuin haukuttukaan. Olipahan Matti Puolakalta pulpahtanut termi sopivaan hetken tarpeeseen.
Pitkin maolaista aikaa olin kyllä koettanut lukea Leninin materialismia ja empiriokritisismiä. Aina se jäi kesken. Puolakka saattoi pitää itseään filosofina, mutta ainakaan me muut emme olleet. Myös tästä syystä Puolakan jutut upposivat meihin niin helposti.
Olen käytännöllinen ihminen. En koe – enkä kokenut maolaisvuosina – olevani filosofisesti suuntautunut. Tykkäsin Leninin kehotuksesta katsoa ihmisten tekoja eikä sanoja. Asiahan on ilmaistu monessa kansanperinteessä ja journalismin ideassa. Vallankäyttäjiä – pieniä ja suuria – pitää arvioida tekojen mukaan eikä sanojen mukaan. Sitähän tämä muistejamaolaisuudesta.fi -sivustokin on. Heli Sanatavuori näyttää asian huomanneen kun kiukuttelee (esim. dokumentti 34, lokakuu 2017), etten arvioi Puolakkaa sanojen mukaan.
Elämänsä loppupuolella Puolakka alkoi sanoissaan korostaa olevansa filosofi (mitä hän loppujen lopuksi todella ajatteli, on epäselvää) ja lupaili 35 vuoden ajan alituiseen teosta, joka ei koskaan ilmestynyt. Hautajaisissa 2018 noin kolme kannattajaa sitten aloitti aherruksen ”filosofi Matti Puolakan elämäntyön” (esim. dokumentti 60, maaliskuu 2020) viemiseksi maailmankartalle. Sitä nyt katselemme.
1960-luvun lopulla kaikkiin radikaaleihin tilaisuuksiin työntyi Pertti (Lande) Lindfors, jolla oli filosofisia meriittejä DDR:n ja Helsingin yliopistoista. Hänen juttunsa kuulostivat hassuilta jaarituksilta. Ei herättänyt kiinnostusta saati arvostusta filosofiaa kohtaan.
Äsken satuin kirjakaupassa selailemaan Tapani Kilpeläisen suomentamaa Julian Bagginin Filosofisen ajattelun opasta. Yllätyin raikkaasta väliotsikosta ”Ole eklektinen” (sivu 117). Ostin heti ja aloin lukea junassa jo Malmin kohdalla.
Kirja on järkevä!
Tuo eklektisyyshän on hyväksi. Katsoin netistä:
”Eklektisyys kuvaa suuntausta tai teoriaa, joka yhdistelee vaikutteita eri suuntauksista tai teorioista. Eklektisyyttä voi esiintyä esimerkiksi filosofiassa ja taiteessa … Sana tulee kreikasta ja tarkoittaa parhaan valitsemista … synonyymit: valikoiva henkilö, tarkka, filosofi.”
Vau! Olen tässä asiassa huomaamattani siis aikamoinen tekijä. Eikä käy kiistäminen kun kerta nykypuolakkalainen aktivisti niin pontevasti on pyytämättä todistanut.
Etsin arviota kirjasta puolalakkalaisten sivuilta. En löytänyt.
Julian Baggini: Filosofisen ajattelun opas. Suomentanut Tapani Kilpeläinen ja Eurooppalaisen filosofian seura ry. Niin & näin 2023. Sivuja 293.
Epäilyttävän tyytyväisenä luki ja suosittelee
Raimo Laakia 5.7.2024